Domofoni

Domofoni

Domofonski sistemi so najpogosteje zastopani in tudi najbolj razširjena oblika avtomatizacije objekta.

Težko si danes predstavljamo gledanje skozi okno, pogovarjanje z osebo pred vhodnimi vrati in hojo po stopnišču, da bi odklenili vhodna vrata. Nekoč je bilo tako … Zagotovo lahko trdimo, da domofonski sistem ni nikakršno razkošje, temveč naprava, ki nam olajša naš vsakdan. S pomočjo domofona se z osebo pogovorimo iz našega stanovanja in ji odpremo vhodna vrata, če se tako odločimo.

Korak naprej je videodomofon. Kdor se želi o identiteti osebe pred vhodnimi vrati prepričati, izbere videodomofon. Poleg funkcije pogovora in odpiranja vhodnih vrat omogoča, da osebo tudi vidimo. V videodomofon je vgrajena infra rdeča kamera, ki pošilja sliko v naše stanovanje. S pomočjo te kamere vidimo osebo na razdalji enega metra tudi ponoči, brez dodatne zunanje osvetlitve pred vhodnimi vrati.

Domofonski sistemi so modularne izvedbe. To pomeni, da našim strankam lahko ponudimo domofon za eno stanovanje ali za objekt z več desetimi stanovanji. V stanovanjskih hišah je ob pogovoru z osebo pred vhodnimi vrati mogoč tudi interni pogovor znotraj hiše, če tako želimo.

Domofon ali videodomofon lahko nadgradimo z digitalnim dekoderjem, ki se nahaja pred vhodnimi vrati. Dekoder uporabljajo uporabniki objekta za odpiranje vhodnih vrat brez ključa. Odpiranje vhodnih vrat se izvaja s pomočjo štirimestne kode, katera se odtipka na dekoderju. V primeru, da je koda pravilna, se električna ključavnica, in s tem vhodna vrata, odprejo. Čas odprtja vrat je nastavljiv. Po preteku časa odprtja se električna ključavnica vrat znova zaklene. S pomočjo dekoderja lahko krmilimo dvojna vrata in za vsaka vrata lahko določimo, kdo jih lahko odpira in kdo ne. Tako ima lahko npr. en uporabnik pravico vstopa skozi prva vrata, skozi druga pa ne in obratno. Takšen način varnosti je mogoče uporabiti tudi v poslovnih prostorih podjetja, kjer zaradi poslovne varnosti v določen prostor nimajo dovoljenja za vstop vsi zaposleni ali nezaposleni. Dekoder omogoča uporabo dvesto različnih kod.

Comments are closed.